Fietsroutes

Utrechtse Heuvelrug

Gepubliceerd door Multicycle
Op zaterdag, 31 maart 2018

Fietsroute 31 km Veluwe - Utrechtse Heuvelrug

Deze route voert door heuvelachtige en vlakke landschappen, door bossen en weidegebieden, door een stad en langs een wild natuurgebied, langs een kasteel en een industriehaven. Een kunstmuseum dat geen museum wil heten en een bezoekerscentrum maken het pakket compleet. Reden voor deze variatie is onder meer omdat u tussen de rand van de Veluwe en de Utrechtse Heuvelrug fietst, twee zanderige, geaccidenteerde gebieden. Ze worden gescheiden door een venige vlakte en begrensd door de Rijn.


  1. Naast de drie al bestaande wildviaducten worden er op de Veluwe nog acht bijgebouwd om de versnippering door snelwegen deels teniet te doen. Spoorwegen zijn voor het wild geen groot obstakel, ’s nachts lopen de herten, reeën en zwijnen er zo overheen. Hier, onder de A12 aan weerszijden langs het spoor, komen wildpassages.
  2. Op de Generaal Foulkesweg bij Y 05156 even rechtdoor i.p.v. linksaf. Op nummer 64 staat staat de okergele villa Hinkeloord, in 1855 gebouwd door een oud-Indiëganger. Hinkeloord werd ingrijpend gerestaureerd en uitgebreid met hypermoderne architectuur. Sinds 2004 is her Beeldengalerij Het Depot gevestigd met in de tuin en binnen overwegend natuurstenen torso’s. Generaal Foulkesweg 64, Wageningen,
  3. De haven van Wageningen is gegraven in 1717. Schepen uit Duisburg sloegen hier hun goederen over op boten naar Amsterdam en Rotterdam en andersom. De Franse tijd (1795 – 1813) bracht een breuk met Duisburg. Wageningen bleef alleen nog een haven voor zalmvissers en is inmiddels vooral een industriegebied met aan- en afvoer over de weg.
  4. Bezoekcentrum De Blauwe Balie toont met een diaklankbeeld en wisselexposities de natuur in De Blauwe Kamer. In 1992 werden hier de zomerkaden doorgestoken, wat leidde tot veel waterdynamiek en natuurontwikkeling in de uiterwaarden. In 2001 volgde aansluiting met de steile, beboste Grebbeberg tot één natuurgebied van 176 ha. Het bezoekcentrum heeft beschrijvingen van twee wandelroutes (2,5 km en 6 km; laarzen aanbevolen). Blaauwe Kamer 14, Wageningen.
  5. De voet van de Grebbeberg is een markant geologisch punt. Een uitvoering infopaneel vertelt waarom het terrein hier ineens 40 m oprijst en wat aardkundige waarde zijn.
  6. De Grift was van oorsprong een veenkreek. In 1473 werd de Grift voor het eerst gekanaliseerd om het overtollige water af te voeren. De waterweg bleek ook nuttig voor het transport van veen dat hier werd gewonnen. In de jaren ’30 volgde verbreding tot het Valleikanaal.
  7. De prachtige boerderij De Heetkamp is een Saksische hallenhuisboerderij. Vanbuiten lijkt het één geheel, binnen zit een boerderijbrede scheidingsmuur tussen het woongedeelte en de deel, waar de dieren staan. In tijden van voorspoed werd bij een dergelijke boerderij aan de voorzijde een voornaam dwarshuis aangebouwd. Zo ontstond de T-huisboerderij.
  8. Zandstormen tijdens de vierde ijstijd (80.000 tot 9200 v.Chr.) resulteerde in zacht glooiende dekzandruggen. Het verschijnsel is in heel oostelijk Nederland te zien, maar hier bij De Kraats zijn de ruggen opvallend hoog.
  9. Kasteel Hoekelum heeft 16e-eeuwse keldergewelven. Het bovengrondse deel dateert van 1735 met ingrijpende verbouwingen in 1849 en 1914. Alleen van buiten te bewonderen.

Knooppunten: 67, 88, 89, 80, 81, 24, 32, 31, 28, 92, 91, 90, 67

Startpunt: knooppunt 67
Parkeren:
Doctor Hartogsweg
6711 LR EDE
Naar route: RA Doctor Hartogsweg uitrijden naar 67.
31 km – 2 uur

Dit is nou wat wij noemen 'fantastisch fietsen'!

Impressie

Je komt langs een kasteel, industriehaven en een kunstmuseum

MULTICYCLE

Bekijk onze nieuwe
fietsen in de on-line
webshop

Social media

U kunt dit artikel eenvoudig delen via social media.