Fietstips

Nieuwe inzichten rondom de (elektrische) fiets

Gepubliceerd door Multicycle
Op vrijdag, 16 oktober 2020

Nieuwe inzichten rondom de (elektrische) fiets

Dat Nederland koploper is op het gebied van fietsbezit is wellicht geen verrassing. Met maar liefst 1,3 fietsen per inwoner staat Nederland ver bovenin de ranglijst, zo valt te lezen in het rapport ‘Fietsfeiten: nieuwe inzichten’ van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM). Ook lezen we dat in de afgelopen jaren het gebruik van de e-bike fors is gestegen. Maar liefst 18 procent van alle fietsverplaatsingen gaat inmiddels met een e-bike.

Vrije tijd én woon-werk

Hoewel de e-bike nog steeds het vaakst wordt gebruikt als vrije tijdsbesteding, wordt het ook populairder voor woon-werkverkeer. Daarin speelt het coronavirus zeker een rol. Zo’n 37 procent van de mensen die als gevolg van corona minder gebruik maken van de bus, trein en metro, gebruiken in plaats daarvan vaker de fiets.

Fietsen wekt positieve gevoelens op

Dat fietsen gezond is, wisten we natuurlijk al lang. Mensen die fietsen hebben minder last van bijvoorbeeld hart- en vaatziekten, een hoge bloeddruk en overgewicht. Het onderzoek van het KiM vult daarin aan dat fietsen samenhangt met positieve gevoelens. Mensen die fietsend naar het werk gaan, zijn vaker tevreden, meer ontspannen én beleven meer vrijheid dan mensen die dat met de auto doen. Door te fietsen verbetert u dus niet alleen uw fysieke gezondheid, maar ook uw mentale gezondheid.

Fietsen is beter voor het milieu

Nederlanders pakken nog steeds vaak de auto voor kleine autoritten. Wanneer deze ritten met de fiets zouden worden afgelegd, heeft dit een positief effect op het milieu. Ook draagt fietsen beter bij aan de bereikbaarheid. Zo lezen we dat een rijdende fiets maar liefst 28 keer minder ruimte in beslag neemt dan een rijdende auto.

Het volledige rapport is te vinden via de website van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid.

Multicycle: de ideale fiets

Onze fietsen zijn ontworpen voor zowel de vrijetijdsfietser als de woon-werkfietser. Benieuwd naar onze collectie? Kijk dan verder!

Bekijk onze dealers

Social media

U kunt dit artikel eenvoudig delen via social media.