Fietsroutes

Fiets langs het Werelderfgoed in Nederland deel 3

Gepubliceerd door Multicycle
Op woensdag, 11 november 2020

Fiets langs het Werelderfgoed in Nederland deel 3

Nederland kent in totaal tien Werelderfgoederen die zeker een bezoek waard zijn. En hoe kunt u dat beter doen dan op de fiets? In deze reeks nemen we u mee langs de Nederlandse Werelderfgoederen en delen we iedere keer drie prachtige fietsroutes in de omgeving. Deze keer: Droogmakerij De Beemster, Rietveld Schröderhuis en Ir. D.F. Woudagemaal.

Droogmakerij De Beemster

In Nederland hebben we grote delen van ons land drooggelegd. Hét voorbeeld hiervan is De Beemster in Noord-Holland. In de 17e eeuw is in deze polder een droogmakerij geplaatst om het dreigende binnenwater van De Beemster om te toveren in vruchtbare en waardevolle grond. Het meer is drooggelegd door om het meer een 42 kilometer lange dijk te zetten. Vervolgens is daaromheen een ringvaart gegraven. Toen hebben maar liefst 43 windmolens het meer leeggepompt. In 1612 was De Beemster droog gepompt en werd de polder ingericht. Wegen werden gelegd, huizen werden gebouwd en kavelsloten werden gegraven. Dit alles is gebeurd volgens een zogenoemd geometrisch patroon. Hierdoor is de polder ordelijk en strak ingericht. Aan deze inrichting heeft De Beemster haar roem en bekendheid te danken en is De Beemster sinds 1999 erkend als Werelderfgoed. Bekijk de fietsroute door dit mooie stukje Nederland hier.

Rietveld Schröderhuis

Dit prachtige huis is gebouwd naar de ideologie van kunstbeweging De Stijl.  Dit is tot op de dag van vandaag een ware inspiratie voor kunstenaars over de hele wereld. Het huis is ontworpen door de Utrechtse architect en vormgever Gerrit Rietveld. De opdrachtgever was Truus Schröder. Rietveld begon het huis van binnenuit te ontwerpen omdat daar geleefd werd. Daarna is de buitenkant hierop aangepast. Het resultaat is een prachtige driedimensionale en asymmetrische compositie én een eervolle vermelding op de UNESCO werelderfgoedlijst. U vindt de fietsroute langs het Rietveld Schröderhuis hier.

Ir. D.F. Woudagemaal

Het Ir. D.F. Woudagemaal is het grootste en nog enige functionerende stoomgemaal ter wereld. Het gemaal werd in 1920 door toenmalig koningin Wilhelmina geopend en had de taak om het overtollige water uit Friesland in de Zuiderzee af te voeren. Ook het gebouw waar het gemaal in staat is beroemd. Het imposante bakstenen gebouw is geheel volgens de bouwstijl van de Amsterdamse School gebouwd. De werkzaamheden van het gemaal zijn in 1966 overgenomen door een elektrisch gemaal, maar in noodgevallen kan het gemaal nog altijd bijspringen. Sinds 1998 heeft het Woudagemaal een eervolle vermelding op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Leuk om te vermelden is dat er sinds 2011 een educatief bezoekerscentrum is waar jong en oud op talloze leuke manieren meer over het gemaal en de historie tegen het water kunnen leren. Bekijk hier de fietsroute.

Mooie momenten met Multicycle

De mooiste momenten maakt u met uw Multicycle. Bekijk hier onze collectie toerfietsen en e-bikes!

Bekijk hier onze collectie!

Social media

U kunt dit artikel eenvoudig delen via social media.