Fietstips

Verbod op elektrisch apparatuur tijdens het fietsen vanaf 1 juli 2019

Gepubliceerd door Multicycle
Op maandag, 01 juli 2019

Verbod op elektrisch apparatuur tijdens het fietsen vanaf 1 juli 2019

Wist u dat bijna de helft van alle Nederlanders hun mobiele telefoon gebruikt terwijl ze aan het fietsen zijn? Dat is erg zorgelijk, omdat er dan minder aandacht is voor de weg en andere weggebruikers. Dit betekent dat er gemakkelijk ongelukken kunnen gebeuren. Vanaf 1 juli 2019 is het echter verboden om te appen op de fiets. Deze nieuwe wet geldt ook voor het bedienen van andere elektrische apparatuur. Wordt u toch betrapt met een mobiele telefoon in uw handen, dan kunt u een boete van 95 euro verwachten. In dit nieuwsbericht vertellen we u graag meer over deze ontwikkelingen.

Verbod op alle elektrische apparatuur

Vanaf 1 juli mag u geen enkele elektrische apparatuur meer vasthouden op de fiets. Dat geldt voor zowel mobiele telefoons als navigatiesystemen, tablets of muziekspelers zoals een iPod. Wel mag u deze apparaten blijven gebruiken, mits u ze niet met uw handen aanraakt.

Wilt u muziek luisteren tijdens uw fietstocht? Dan kan dat wanneer u bijvoorbeeld gebruik maakt van oortjes met ingebouwde besturing. Zo kunt u switchten tussen liedjes zonder uw mobiele apparaat of muziekspeler aan te raken.

Ook mag u gebruik blijven maken van de navigatie, maar mag u deze niet bedienen tijdens het fietsen. U kunt de navigatie vastzetten in een houder op uw stuur. Zorg er dan voor dat u de route vooraf goed heeft ingesteld, of dat u even afstapt wanneer u de navigatie wilt veranderen.

Waarom een verbod?

De reden voor het verbod is overduidelijk: het is gevaarlijk. Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat zegt hierover het volgende: “Fietsers die met hun telefoon bezig zijn lopen een groter risico op een ongeval. Zij zijn cognitief en visueel afgeleid”.

Social media

U kunt dit artikel eenvoudig delen via social media.