Fietstips

Voorkom fietsdiefstal met onze tips

Gepubliceerd door Multicycle
Op donderdag, 08 september 2016

Per dag wordt 271 keer aangifte gedaan van fietsdiefstal

Wist u dat er per dag maar liefst 271 keer aangifte wordt gedaan van fietsdiefstal? En dan is het ook nog eens zo dat niet iedereen aangifte doet als hun fiets gestolen is! Natuurlijk wilt u niet dat uw fiets ineens verdwenen is. Helemaal voorkomen kan helaas niet, maar u kunt het de dieven wel zo lastig mogelijk maken. Maar hoe kunt u de kans op diefstal nu zo veel mogelijk verkleinen? Wij geven u een aantal tips.

Zet uw fiets op slot

Het lijkt vanzelfsprekend, maar zet altijd uw fiets op slot. Dit wordt echt nog wel eens vergeten! Ook als uw fiets gewoon in uw garage of op uw oprit staat, raden we aan om hem op slot te zetten. Voor u het weet is uw fiets in verkeerde handen beland. Zorg er tegelijkertijd voor dat uw sleutels niet snel te vinden zijn. Anders wordt het alsnog heel makkelijk om uw fiets mee te nemen!

Gebruik meerdere sloten

Hoe meer moeite het kost om uw fiets te stelen, hoe langer de dieven ermee bezig zijn. En dat verhoogt de pakkans! Dat willen de dieven natuurlijk voorkomen. U kunt twee of meer sloten gebruiken om uw fiets op slot te zetten. Hierdoor kost het meer moeite om uw fiets te stelen. Het AXA Victory slot in combinatie met een AXA insteekkabel of kettingslot zorgt ervoor dat u de fiets ergens aan vast kan zetten.  Dit biedt minder kans op gelegenheidsdiefstal.

Als u meerdere sloten gebruikt, raden we ook aan om verschillende sloten te kopen. De dief kan gespecialiseerd zijn in het openbreken van het ene slot, maar weet misschien niet hoe het andere werkt. Weer een reden om toch af te haken en uw fiets te laten staan waar hij hoort!

Maak uw fiets vast

Hoe zet u uw fiets op slot? Maakt u uw fiets ergens aan vast? Dit is wel verstandig! Als u meerdere sloten gebruikt, kunt u ook één slot vastmaken aan bijvoorbeeld een hek of fietsenrek. Dit maakt het wel heel lastig om uw fiets snel in te laden in een busje!

Gebruik een slot met ART-keurmerk

Stichting ART is een samenwerking tussen de ANWB, BOVAG, RAI Vereniging en verzekeraars. Samen zetten zij zich in om diefstal van tweewielers te voorkomen door meer en betere preventie. Als u een slot koopt met het ART-keurmerk weet u dat het slot is goedgekeurd door alle bovengenoemde partijen. Op onze fietsen hebben wij AXA Victory sloten gezet, die het ART 2 keurmerk hebben.

Denk ook aan uw accessoires

Tot slot: de dieven hebben het niet altijd alleen op uw fiets voorzien. De accessoires zijn ook interessant om door te verkopen! Denk bijvoorbeeld aan uw accu. Zet uw accu daarom altijd op slot met de contactsleutel en neem losse accessoires altijd met u mee als u wegloopt van uw fiets.

Gebeurt het toch? Doe aangifte!

Helaas zijn dieven u soms toch echt te snel af en kunnen we het niet helemaal voorkomen dat uw fiets gestolen wordt. Maar gebeurt dit nu, denk er dan wel aan om aangifte te doen. Uw fiets komt dan in het fietsdiefstal register, wat kan helpen om uw fiets én de dief op te sporen. En als uw fiets dan wordt gevonden, weet de politie waar hij naar toe moet. Zij brengen hem dan weer netjes terug waar hij hoort: bij u!

Collectie

Social media

U kunt dit artikel eenvoudig delen via social media.